Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 73

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 73

3.1.2. Hareketin Temel Kavramları

Hareketi öğrenmenin amacı öncelikle “Hareket eden cisim ne zaman, nerede olacaktır?” sorusuna yanıt verebilmektir. Sonra da cismin ne kadar çabuklukta ve hangi yönde hareket ettiğini bilmek isteriz. Bunların yapılabilmesi de harekete özgü temel kavramların bilinmesiyle gerçekleşebilir. Şimdi bu kavramları inceleyelim.

a. Referans Noktası ve Konum

Referans noktası ve konum, hareketin en temel iki kavramıdır. Referans noktası, hareketi belirtebilmek için sabit kabul edilen noktadır. Örneğin “Otobüs, kırtasiyeciden iki durak ötede durdu.” dediğimizde kırtasiyeci, otobüsün hareketini anlatmak için referans noktası olarak alınmış olur.

Konum kavramının anlamını açıklayabilmek için dersliğimizdeki yerlerimizi göz önüne getirelim. Örneğin Ali ve Can adlı arkadaşlarımız, Elif adlı arkadaşımızın yerini belirtmek istesinler. Ali, “Sağımdaki arkadaşın bir sıra önündeki arkadaş.” derken Can, “Solumdakinin bir sıra arkasındaki arkadaşımız.” şeklinde bir tanımlama yapacaktır. Böylece Ali ve Can, yaptıkları bu tanımlamalarla Elifin sınıftaki konumunu belirtmiş olurlar (Görsel 3.5).

Gördüğümüz gibi Elif’in sınıftaki konumu, Ali ve Can tarafından farklı tanımlanmaktadır. Bu farklılığın nedeni, Elif’in yerini belirtmek için Ali ve Çan’ın her birinin kendini referans almasıdır. Demek ki konum da hareket gibi göreceli bir kavramdır. Bir başka deyişle bir referans noktası göz önüne alınmadan konum belirtilemez.

Dikkat edersek Ali ve Can, Elif’in sınıftaki konumunu belirtirken “bir sıra önünde”, “bir sıra arkasında” diyerek uzaklık; “önünde”, “arkasında” diyerek yön belirten ifadeler kullanmışlardır. Öyleyse konumu şöyle tanımlayabiliriz: Bir cismin referans noktasına olan yönlü uzaklığına konum denir. Yön bilgisi de içerdiğinden konum, vektörel bir büyüklüktür.

Koordinat eksenlerinin fizikte kullanım alanlarından biri de konumu belirtmektir. Kural olarak koordinat eksenlerinin başlangıç noktası, referans olarak seçilen noktada alınır. Örneğin Görsel 3.6’da olduğu gibi bir daldaki kuşun konumunu belirtmek için ağacın tabanı referans noktası olarak alınmıştır. Burada y ekseni ağacın gövdesinde, x ekseni de ağacın dibinde yere çakışık olacak biçimde seçilmiştir. Bu belirlemelere göre kuşun konumu, y ekseninden 1,0; x ekseninden 2,3 m uzaklıktaki noktadır. Bu sayılar, kuşun konumunun koordinatlarıdır.

Görsel 3.6’da koordinat eksenlerinin başlangıcından yani referans noktasından kuşa doğru uzanan r vektörü çizilmiştir. Bu vektör, kuşun konumunun referans noktasına yönlü uzaklığını belirtmektedir. Öyleyse bu vektör, referans noktasına göre kuşun konumudur. Buna göre konumu şöyle de ifade edebiliriz: Referans noktasından cisme uzanan vektör, konum olarak adlandırılır.

Hareket eden bir cisim, seçilen referans noktasına, çeşitli anlarda çeşitli konumlarda bulunur. Bu nedenle hareket, konumdaki değişiklik olarak da tanımlanabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 73 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!