Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 74

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 74

b. Yörünge

Yörünge, hareket eden cismin izlediği yolun bir çizgiyle ifade edilmesidir. Örneğin Görsel 3.7’deki gibi düz ve geniş bir yol üzerinde ilerleyen uçağın yörüngesine “Doğrusaldır.” denir. Yatay bir düzleme eğik olarak düşüp Görsel 3.8’deki gibi zıplamalar yapan basket topunun yörüngesi, parabol denilen bir eğridir. Görsel 3.2’deki dönme dolap dönerken kabinlerden her birinin yörüngesi bir çemberle ifade edilir. Gezegenler Güneş’in çevresinde dolanırken devirli olarak Güneş’e bazen yaklaşır bazen de uzaklaşır. Yapılan gözlem ve hesaplarla her gezegenin Güneş çevresinde elips biçimli bir yol izlediği saptanmıştır. Bu dört örneğe dayanarak yörüngeyi şöyle tanımlayabiliriz: Bir hareketlinin izlediği yolun geometrik şeklini anlatan çizgi, yörünge olarak adlandırılır.

Yörüngenin bu şekildeki tanımına dayanılarak hareketler doğrusal, çembersel, eliptik, parabolik vb. adlarla sınıflara ayrılmaktadır. Buna, hareketlerin yörüngelerine göre sınıflandırılması denir.

c. YoI ve Yer Değiştirme

Hareketin, konumdaki değişim olarak da tanımlanabileceğini belirtmiştik. Bunu anlamlandırmak için konum değişimini tanımlamamız gerekir. Şimdi günlük yaşamdan bir hareketi ele alarak konum değişimini tanımlamaya çalışalım.

Varsayalım ki evinizden okulunuza gitmek için Görsel 3.9’da mavi çizgiyle gösterilen yolu izlediniz. Bu yol, ilk konumunuz olan evinizden harekete başlayıp son konumunuz olan okulunuzda hareketi bitirdiğinizi belirtir. Görseldeki gibi evinizden okulunuza çizilen turuncu ok da aynı durumu belirtir. Demek ki konumunuzdaki değişiklik farklı şekillerde belirtilebilir. Şekilde, ilk ve son konum arasındaki mavi çizgi alınan yol olarak tanımlanır.

Alınan yol sadece bir uzunluk belirtir, hareketinizle ilgili yön bilgisi içermez. Çünkü yol boyunca hareketinizin yönü sürekli değişmiştir. Oysa Görsel 3.9’daki turuncu ok, uzunluk yanında belli bir yön gösterdiği için hareketinize ilişkin daha çok bilgi içerir. İlk konumdan son konuma uzanan bu ok, yer değiştirme olarak adlandırılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!