Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 97

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 97

a. Net Kuvvet

Bir cisme birden çok kuvvetin etki ettiği durumlar olabileceğini biliyoruz. Birden çok kuvvet durumu, bazen bizim istemimiz dışında, bazen de biz istediğimiz için ortaya çıkar. Örneğin bizi derse yetiştirmek için kurallara uygun hızla giden servis aracına ağırlık, motorun çekme kuvveti, yol sürtünmesi, hava direnci olmak üzere çok sayıda kuvvet etki eder. Bu olaydaki kuvvet sayısı bizim istemimiz dışındadır. Oysa arızalanmış bir otomobili, sürücüsünün tek başına itmesi yetmez, sürücü başkalarından da yardım alır. Bu durumda otomobile etki eden kuvvet sayısı bizim isteğimize göre ortaya çıkar.

Bir cisme birden çok kuvvetin etki ettiği durumlarda her kuvveti tek tek ele alıp incelemek yerine bunların yaptığı toplam etkiyi tek başına yapabilecek kuvveti göz önüne almak kolaylık sağlar. Bu şekilde tanımlayabileceğimiz tek kuvvete net kuvvet denilmektedir. Net kuvvet, cisme etki eden tüm kuvvetlerin toplamıdır. Ancak kuvvet vektörel olduğu için bu toplam, yönlerin de dikkate alınarak yapıldığı vektörel toplama işlemidir. Örneğin aynı doğrultudaki kuvvetlerin vektörel toplamını bulmak için kuvvetler aynı yönde ise değerlerinin toplamı, ters yönde ise değerlerinin farkı alınır. Bu durumları iki örnek üzerinden inceleyelim.

Görsel 3.50’deki arızalı otomobilin sürücüsü aracını tek başına itemeyince bir başkasından yardım almıştır. Otomobile, sürücüsünün F1 = 80 N, yardım eden kişinin F2 = 70 N’lık kuvvet uyguladığını, yolda da sürtünmenin yok denecek kadar az olduğunu varsayalım. Bu durumda otomobile etki eden net kuvvetin büyüklüğü; olur. Şimdi bir de halat çekme oyununu göz önüne alalım ve halata etki eden net kuvveti bulalım.

Görsel 3.51’deki iki kişilik halat oyununda, öğrencilerden her birinin halata 20 N değerinde kuvvet uyguladığını kabul edelim. Bu durumda halata etki eden net kuvvetin büyüklüğü; olur. Halat, dengelenmiş kuvvetler etkisindedir ve hareket etmez ya da sabit hızla hareket eder.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!