Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 98

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 98

b. Newton’ın Hareket Yasaları

Newton’ın hareketle ilgili fikirlerinin temeli Galileo ve Kepler’in çalışmalarına dayanır. Galileo yeryü- zündeki cisimlerin, Kepler ise gök cisimlerinin hareketini inceleyerek hareketle ilgili temel fikirleri oluşturmuşlardır. Newton, Galileo’nun fikirlerini temel alıp hareketin evrensel yasalarını, Kepler’in çalışma sonuçlarını kullanarak da Evrensel Yer Çekimi Yasası’nı keşfetmiştir. Newton’ın Hareket Yasaları; kuvvet, kütle ve ivme arasındaki ilişkileri gösteren bilgilerdir. Şimdi bu yasaların neler olduğunu anlamaya çalışalım.

I. Yasa: Eylemsizlik Yasası

Newton, Galileo’nun eğik düzlem deneyiyle ortaya attığı fikirleri geliştirip bunu hareketin birinci yasası olarak şöyle ifade etmiştir:

Bir cisme etki eden net kuvvet sıfır olduğunda bu cisim duruyorsa durmaya devam eder, hare- ketliyse sabit hızla hareketini sürdürür.

Newton’ın bu ifadesi, Galileo’nun eylemsizlikle ilgili fikirlerini temel aldığı için Eylemsizlik Yasası olarak adlandırılmıştır.

Görüldüğü gibi Eylemsizlik Yasası, harekete bir sınırlama getirmektedir. Net kuvvet sıfırsa cismin hızı ya sıfırdır ya da sabittir. Sabit hızlı hareketin düzgün doğrusal hareket olduğunu biliyoruz. Demek ki net kuvvet sıfırsa cismin düzgün doğrusal hareketten başka tercihi yoktur (Görsel 3.52).

Günlük yaşamda Eylemsizlik Yasası’nı temel alan ve yaşamsal önemi olan uygulamalar vardır. Bunlardan biri de otomobillerdeki sürat sabitleyici denilen düzeneklerdir. Özellikle şehirler arası yollarda güvenli bir süratle gitmek için araca sürati sabit tutan düzenekler eklenmiştir. Bu düzenekler devreye sokulunca aracın bilgisayarı araca etki eden net kuvvetin otomatik olarak sıfır olmasını sağlar. Böylece araç hep güvenli, değişmeyen sabit bir süratle yol alır (Görsel 3.53).

Eylemsizlik Yasası’ndan şöyle bir çıkarımda bulunabiliriz: Cisim düzgün doğrusal hareket yapmıyorsa cisme etki eden net kuvvet sıfır değildir yani cisim dengelenmemiş kuvvetler etkisindedir. Peki, cisme etki eden net kuvvet sıfır değilse durum ne olacaktır? Bir etkinlikle bu sorunun yanıtını bulmaya çalışalım.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!