Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 147

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 147

Esneklik Potansiyel Enerjisi (EP(es))

Görsel 4.29’daki gibi bükülmüş plastik cetvel, serbest bırakılınca düzleşir yani bükülmeden önceki hâline döner. Plastik cetvelde görülen bu özellik, başka birçok cisimde de vardır. Plastik cetvel örneğinde olduğu gibi kuvvet etkisiyle şekli değişen cismin kuvvet kalkınca ilk hâline dönmesine esneklik denilmektedir.

Esneklik, kuvvet karşısında sınırlıdır. Uygulanan kuvvet belli bir değere gelince madde esnekliğini yitirir ve kuvvet kalkınca eski hâline dönemez. Bu durum esneklik sınırının aşılması olarak adlandırılır. Örneğin Görsel 4.29’daki plastik cetveli bükmeye devam edersek bir süre sonra cetvel kırılabilir. Bükme kuvvetinin cetvel kırıldığı andaki değeri, cetvelin esneklik sınırıdır.

Aynı şekilde, sarmal bir yayı geren kuvvet (Görsel 4.30) artırılırsa bu kuvvet belli bir değere varınca yay ya kopar ya da düzleşir. Kuvvet kalksa bile yay son hâlinde kalır yani esnekliğini yitirir. Görsel 4.31’deki grafik böyle bir yayı geren kuvvetle yayın boyundaki uzamaların kuvvetle doğru orantılı olduğunu göstermektedir. Grafiğe göre kuvvetin yaklaşık 5 N değerinden sonra doğru orantılılık bozulmuş yani yayın esneklik sınırı aşılmıştır.

Plastik cetvelin kırılmasına neden olan kuvvetin büyüklüğü, yayın esnekliğini yitirmesine neden olan kuvvetin büyüklüğünden farklı olabilir. Çünkü her maddenin esneklik sınırı farklıdır. Peki, gerilmiş ya da sıkıştırılmış bir yayda enerji var mıdır?

  • Cevap: Evet, gerilmiş veya sıkıştırılmış bir yayda potansiyel elastik enerji bulunur. Bu enerji, yayın deformasyonundan kaynaklanır ve yay esnekliği sınırına ulaşıncaya kadar potansiyel olarak depolanır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 147 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!