Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 150

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 150

Etkinlik 4.2’de yaptığımız çalışma gösterdi ki esneklik potansiyel enerjisi, yayın boyundaki sıkışma miktarının karesi oranında değişmektedir. Ayrıca yayın sertliğini belirten nicelik kaç katına çıkmışsa esneklik potansiyel enerjisinin de aynı oranda arttığını gözlemledik. Etkinlik 4.2’dekine benzer daha duyarlı deneylerle aşağıda verilen tablolardaki değerler elde edilmiştir. Bu tablolarda x, yayın boyundaki değişmeyi; EP(es) , yayda depolanan esneklik potansiyel enerjisini; k de yayın sertliğiyle ilgili bir katsayıyı ifade etmektedir.

Tablo 4.6’daki değerler gösteriyor ki yayın boyundaki değişme 2, 3, 4… katına çıkınca esneklik potansiyel enerjisi de sırasıyla 4, 9, 16… katına çıkmaktadır. Bir başka deyişle esneklik potansiyel enerjisi, yayın boyundaki değişmelerin karesiyle doğru orantılıdır.

Tablo 4.7’deki değerlere göre yayın sertliğiyle ilgili katsayı 2, 3, 4… katına çıkınca esneklik potansiyel enerjisi de aynı şekilde 2, 3, 4… katına çıkmıştır. Bu da esneklik potansiyel enerjisinin, yayın sertliğiyle ilgili katsayıyla doğru orantılı olduğunu gösterir. Peki, esneklik potansiyel enerjisinin matematiksel modeli için bunlar yeterli midir?

Etkinlik 4.2’deki çalışmalar esneklik potansiyel enerjisinin hangi değişkenlere bağlı olduğunu gösterdi ama esneklik potansiyel enerjisinin matematiksel modelini belirlemek için yeterli bilgileri vermedi. Esneklik potansiyel enerjisinin matematiksel modelini tam olarak belirlemeye yeterli bilgiler 11. sınıf fizik programı içinde verilecektir. Oradaki bilgilere göre esneklik potansiyel enerjisinin matematiksel modeli; şeklindedir. Burada k, yayın kuvvet sabiti olarak adlandırılan bir katsayıdır ve yayın sertliğini belirtir. Kuvvet sabiti, yayın boyunda bir birim değişme oluşturan kuvvet demektir. Bu nedenle birimi N-m-1 dir. x ise daha önce belirtildiği gibi yayın boyundaki değişmedir ve birimi m’dir. Bu birimlerle yapılan işlemlerin sonucunda EP(es)’in birimi J olur.

Kurmalı Saatler

Yanda bir örneği görülen eski tip saatlerin içinde, bir dişli çarkın üzerine sabitlenmiş spiral yay bulunur. Zemberek denilen bu yay, saatin kurma kolu aracılığıyla içe doğru sıkıştırılır. Böylece zemberekte esneklik potansiyel enerjisi depolanır. Bu enerji, özel bir düzenekle azar azar ve düzenli olarak diğer dişlilere aktarılır. Akrep ve yelkovanın bağlı olduğu dişliler de bunlardandır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!