Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 190

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 190

5.1.2. Termometre Çeşitleri

Termometreler, kullanım amaçlarına göre çeşitlenir. Örneğin sıvılı bir termometreyle bardaktaki çayın sıcaklığını ölçebiliriz ama aynı termometreyle fırındaki etin sıcaklığını ölçemeyiz. Bu nedenle termometrelerin sıvılı, gazlı, metal, dijital vb. çeşitleri vardır.

Termometrelerin yapımında; sıvıların hacimlerinin, katıların uzunluklarının ve elektriksel dirençlerinin, gazların hacim ve basınçlarının, bazı maddelerin renklerinin sıcaklıkla değişmesi gibi maddesel özelliklerden yararlanılır.

Termometrelerin ölçeklendirilmesi, kullanım amaçlarına ve termometreyle ölçülecek sıcaklık aralıklarına göre yapılır.

Sıvılı termometrelerde kullanılan sıvı genellikle cıva ya da renklendirilmiş alkoldür. Bu termometrelerle ancak kullanılan sıvının donma sıcaklığıyla kaynama sıcaklığı arasında olan sıcaklıklar ölçülebilir. Cıvanın donma sıcaklığı -39 °C, kaynama sıcaklığı 357 °C; alkolün ise donma sıcaklığı -115 °C, kaynama sıcaklığı ise 78 °C’tur. Bu nedenle kutuplarda ve kutuplara yakın ülkelerde cıvalı termometre kullanılamaz. Çünkü o yörelerde hava sıcaklığı cıvayı donduracak düzeydedir. Onun yerine alkollü termometreler kullanılır.

Laboratuvarlarda, ölçülecek sıcaklık aralığı genellikle -10 °C ile 110 °C aralığında olduğundan cıvalı termometreler kullanılır.

Vücut sıcaklığımız yaklaşık 37 °C’tur. Bu sıcaklıktaki küçük değişiklikler hastalık belirtisi olduğu için hekimin yaptığı ilk iş hemen vücut sıcaklığını ölçmektir. Vücut sıcaklığındaki bu küçük değişikleri görebilmek için sıvılı hasta termometreleri, genellikle 35 °C ile 42 °C arasında ölçeklendirilir. Günümüzde, daha kolay okunması nedeniyle dijital termometreler de kullanılmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!