Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 192

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 192

5.1.3. Sıcaklık Ölçekleri

Günümüzde sıcaklık ölçmeleri için yaygın olarak Fahrenheit, Celsius ve Kelvin dereceleri kullanılmaktadır. Sıcaklık için birden çok birim kullanılması, bilimsel araştırmaların tarihsel sürecinden kaynaklanmaktadır. Bilim insanları, farklı dönemlerde değişik sıcaklık birimleri tanımlamışlardır. O günlerden kalma geri dönülmez uygulamalar nedeniyle de günümüzde farklı sıcaklık dereceleri kullanılır.

Peki, Fahrenheit, Celsius ve Kelvin derecelerinin bilim tarihindeki öyküsü nedir? Şimdi bu derecelerle ilgili çalışmaların tarihsel sırasına göre Fahrenheit, Celsius ve Kelvin derecelerinin öykülerini görelim.

Daniel Gabriel Fahrenheit (Daniyel Gabriyıl Fahrenhayt) bir Alman fizikçi ve matematikçisidir (Görsel 5.10 a). Cıvalı termometrenin mucidi de olan Fahrenheit, 1724 yılında, kendi adıyla anılan sıcaklık ölçeğini düzenlemiştir. Bunun için o tarihlerde soğutucu olarak kullanılan deniz tuzu-buz-su karışımının denge sıcaklığını sıfır kabul ederek suyun donma ve kaynama sıcaklıkları arasındaki farkın 180 derece olmasını sağlayacak bir ölçek tasarlamıştır. Tasarlanan bu ölçeğe göre su-buz karışımının denge sıcaklığını 32 °F, suyun kaynama sıcaklığını 212 °F olarak almak gerekmiştir.

Anders Celsius (Anders Selsiyus, Görsel 5.10 b) İsveçli bilim insanıdır. Yaşadığı dönem Fahrenheit’ınkiyle örtüştüğünden sıcaklık ölçekleriyle ilgili tartışma ve çalışmalara o da katılmıştır. Fahrenheit gibi Celsius da sıcaklık birimi için dereceyi kabul etmiş ama sıcaklık ölçeklerinde 100’lük sistemi savunmuştur. Bu nedenle suyun donma ve kaynama sıcaklıklarının aralığını, 180’e değil, 100’e bölmeyi tercih etmiştir. Bu düşünceden hareketle suyun donma sıcaklığını 0°, kaynama sıcaklığını 100° kabul edip bu aralığı 100 eşit bölmeye ayırarak 1742 yılında Celsius ölçeğini düzenlemiştir.

İrlandalı bilim insanı William Thomson (Vılyım Tamsın), bilim tarihinde Lord Kelvin (Lort Kelvin) adıyla tanınır (Görsel 5.10 c). Kelvin’in yaşadığı dönem, fizikle ilgili araştırmaların yoğunlaştığı, fizikte keşiflerin birbirini izlediği ve fizik tartışmalarının tavan yaptığı dönemdir. Kelvin sıcaklık ölçeği böyle bir ortamın ürünüdür. Dolayısıyla bu ölçek, aşağıda kısaca anlatılan keşfe dayandığı için diğer sıcaklık ölçeklerine göre daha bilimsel tabanlıdır.

Fransız kimyacılarından Joseph Louis Gay-Lussac (Jozef Lui Geylüsak) 1802 yılında şöyle bir deneysel keşif yaptı: Bir madde ne kadar soğutulursa soğutulsun, -273,16 °C sıcaklığa erişilemez. Kelvin buna dayanarak şöyle der: Madem ki-273,16 °C’luk sıcaklığa erişilemiyor, öyleyse sıcaklıklar için bu değer bir alt sınır olmalıdır. Bunu sıcaklıklar için başlangıç noktası yani sıfır olarak alırsak tüm sıcaklıklar pozitif sayılarla ifade edilmiş olur. Ayrıca -273,16 °C’tan daha düşük sıcaklık olmadığına göre bu değere karşılık gelecek sıfır, sıcaklıklar için mutlak sıfır olacaktır.

Kelvin ölçeği bu düşünce üzerine inşa edilmiştir ve Kelvin ölçeğiyle ifade edilen sıcaklıklara mutlak sıcaklık denilmektedir. Bu ölçekte suyun donma noktası 273,16 K, kaynama noktası 373,16 K’dir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!