“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 228 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 228
Etkinlik 5.11’in sonuçlarından hareketle şu çıkarımlarda bulunabiliriz: Sıcaklıkları değişen katiların (Görsel 5.54) boyca genleşmesi (AL) ya da büzülmesi;
• İlk boylarıyla doğru orantılıdır.
• Sıcaklık değişimleriyle doğru orantılıdır.
• Madde türüne bağlıdır.
Etkinlikte aynı metalden farklı çapta çubuklar
da kullansaydık çubuğun boyundaki uzamanın çapa bağlı olmadığını da görecektik. Çünkü sıcaklığı değişen bir cisimde her boyut diğerinden bağımsız genleşir.
Genleşmenin madde türüne bağlılığı, genleşme katsayısı denilen bir sabitle ifade edilir ve şöyle tanımlanır:
Maddenin sıcaklığının 1 K değişmesiyle birim hacminde meydana gelen genleşmeye o maddenin genleşme katsayısı denilmektedir.
Tanıma göre genleşme katsayısının birimi K-1dir.
Genleşme katsayısı az da olsa sıcaklığa bağlıdır. Bu bağlılık düşük sıcaklıklarda yok denecek kadar az olduğu için maddelerin genleşme katsayıları genellikle sabit kabul edilir.
Aynı sıcaklıktaki farklı türden maddelerin genleşme katsayıları farklı, aynı tür maddelerin genleşme katsayıları aynıdır. Bu nedenle genleşme katsayısı sabit sıcaklıktaki maddeler için ayırt edici özelliktir.
Katı cisimlerin genleşmesi ya da büzülmesi, tıpkı fotoğraf büyütmesi ya da küçültmesi gibidir. Örneğin Görsel 5.55’deki gibi yapısında dikdörtgen şeklinde bir yarıkla daire şeklinde bir oyuk bulunan metal levha genleşince levhanın kenarlarıyla birlikte yarığın boyutları ve oyuğun çapı da büyür. Öyle ki levhanın kenarlarının büyüme oranı kaç ise yarığın boyutlarının ve oyuğun çapının büyüme oranı da o kadardır.
Katılar, içlerinde boşluk olsa bile boşluk yokmuş gibi genleşir. Genleşme daima, cismin herhangi iki noktası arasındaki uzaklığı büyütecek yöndedir. Büzülmede ise cismin herhangi iki noktası arasındaki uzaklık küçülür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 228 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap