Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 230

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 230

Görsel 5.56 a’daki grafik, suyun genleşmesinin sıcaklık değişimiyle ilişkisini görmek için Etkinlik 5.12’de çizdiğimiz grafiğin benzeridir. Birçok sıvının ısıl genleşme katsayısı, 0 -100 °C aralığında hemen hemen sabittir. Bu nedenle sıvıların hacminin sıcaklıkla değişimi genellikle doğru orantılılık gösterir. Görsel 5.54’te görüldüğü gibi su, bu kuralın dışındadır. Suyun hacmi, önce 0 ve 4 °C aralığında küçülmekte, 4 °C’ta en küçük olmakta, 8 °C’ta başlangıç değerine ulaşmakta, bundan sonra da sıcaklıkla sürekli artmaktadır. Ama bu artış, diğer sıvılarınki gibi doğru orantılılık artışı değildir.

Görsel 5.56.b’deki grafik de suyun özkütlesinin sıcaklıkla değişimini göstermektedir. Suyun özkütlesi 0 ile 4 °C aralığında artmakta, 4 °C’ta 1 g-cm-3 olan en büyük değerine ulaşmakta, bundan sonra da sıcaklıkla sürekli azalmaktadır.

Su ve buz aynı madde oldukları hâlde, genleşmesindeki özel durumdan dolayı suyun özkütlesi buzunkinden farklıdır (Tablo 5.13). Buzun özkütlesi suyunkinin %0,9’udur ve bu nedenle buz, hacminin onda dokuzu su içinde kalacak biçimde yüzer (Görsel 5.57).

Suyun genleşmesinin özel durumu suya yaşamsal bir önem kazandırmıştır. Göllerde yüzeyden soğuyan suyun sıcaklığı +4 °C’a indiğinde özkütlesi en büyük değere ulaşarak yoğunlaşır ve aşağılara iner. Böylece gölün yüzeyi donsa bile alttaki su donmamış olarak kalır. Bu da su canlılarına kışın bile yaşamlarını sürdürme olanağı sağlar. Örneğin Çıldır halkı, suyun genleşmesindeki bu özel durum sayesinde kendilerine bir geçim kaynağı bulmuşlardır. Donarak yüzeyi kalın bir buz tabakasıyla örtülen Çıldır Gölü’nde kışın yapılan balık avı halkın geçim kaynağı olmuştur (Görsel 5.58).

Günlük yaşama buzun öz ısısının suyunkinden küçük olmasının da etkileri vardır. Yeryüzündeki buzullar, denizlerden daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğur. Bu da buzullara yakın bölgelerdeki iklimin sert geçmesine neden olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 230 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!