Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 257

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 257 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 257

Bir elektrik alan, o alanı oluşturan yükün ya da yüklerin çevresindeki tüm hacmi kapsar ve sonsuza kadar uzanır. Böyle bir alanı kâğıt üzerinde göstermeye yarayan bir model bulunabilir mi? Bu sorunun yanıtını vermeye çalışmadan önce Görsel 6.28’deki görüntüleri dikkatlice inceleyelim.

Görsel 6.28’in alt yazısından da anlaşıldığı gibi bu görüntüler, elektrik alanla ilgili olarak farklı laboratuvarlarda yapılmış deneylere aittir. Deneylerin ortak yanı, bir cam leğendeki renksiz sıvı yağın yüzeyine çim tohumları serpilmiş olmasıdır. Leğendeki yağın yüzeyine değdirilmiş iletken teller bir üretece bağlandığı için her biri elektrikle yüklüdür. Görüldüğü gibi yağ yüzeyindeki çim tohumları, yüklerin durumuna göre çizgilerden oluşan desenler oluşturmaktadır. Bu olayları günümüzden yaklaşık 200 yıl önce gözlemlemiş olan Faraday, elektrik alanların çim tohumlarının sergilediğine benzer çizgilerle ifade edilebileceğini göstermiştir. Elektrik alanı şekille anlatmakta kullanılan bu eğrilere elektrik alanın alan çizgileri denilmektedir. Elektrik alan çizgileri, yeryüzü şekillerini haritada belirtmekte kullanılan izohipslere benzer bir modellemedir.

Tıpkı izohipsler gibi elektrik alanın alan çizgilerine bakılarak alanın nerelerde şiddetli, nerelerde zayıf, nerelerde düzgün olduğu anlaşılabilir. Ayrıca alan çizgileri öyle çizilir ki elektrik alanın yönünü bile gösterir. Kısaca, alan çizgileri topluluğu elektrik alanın haritasıdır. Elektrik alan çizgileri aşağıdaki özelliklere sahiptir:

• Herhangi bir noktadaki elektrik alan vektörü, o noktadan geçen elektrik alan çizgisine teğettir (Görsel 6.29 a).
• Elektrik alan çizgileri, pozitif yüklerden başlayıp negatif yüklerde son bulacak şekilde yönelir (Görsel 6.29 b). Eğer noktasal yük tek başınaysa elektrik alan çizgilerinin birer ucu sonsuzda olur. Bir başka deyişle durgun yüklerin elektrik alanında her çizginin bir başlangıcı bir de sonu vardır yani elektrik alan çizgileri kapalı eğriler değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 257 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!