Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 259

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 259 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 259

Noktasal bir yükün elektrik alan çizgileri, Görsel 6.31 a ve b’deki gibi bir noktadan çıkan ışınlara benzer. Bu çizgiler noktasal yükün her yanında yer aldığı için küresel bir dağılım gösterir. Dolayısıyla bu dağılım simetriktir. Noktasal yük pozitifse çizgiler yükten çıkan yönde, noktasal yük negatifse çizgiler yüke giren yöndedir.

Eşit değerde, pozitif iki noktasal yükten oluşan bir sistemin elektrik alan çizgilerinden bazıları Görsel 6.32 a’daki gibidir. Görselde yükler arasındaki itme kuvveti çizgilere de yansımıştır. Çizgiler birbirine değmemek için âdeta birbirlerini itmektedir. Yük çiftleri negatifse alan çizgilerinden bir kısmı Görsel 6.32 b’deki durumda olur.

Eşit değerde biri pozitif, diğeri negatif iki yükten oluşan sistemin alan çizgilerinden bir kısmı Görsel 6.33’teki gibidir. Bu kez de çizgiler çekme kuvvetinin göstergesi gibidir. Her iki durumda da simetri vardır ve yüklerden geçen doğru simetri eksenidir.

Çevresinden yalıtılmış iletken kürelerde yükler yüzeye, yüzeyin her birim alanında eşit miktarda olacak şekilde dağılır (Görsel 6.34 a ve c). Bu nedenle yüklü iletken kürenin alan çizgileri Görsel 6.34 b ve ç’deki gibidir. İletken kürenin içinde yük bulunmayacağından orada elektrik alan sıfırdır. Dolayısıyla iletken kürenin içinde alan çizgisi yoktur. Çizgilerin hepsinin bir ucu kürenin yüzeyinde, diğer ucu sonsuzdadır. Alan çizgilerinin bu şekilde küresel simetri göstermesi nedeniyle yüklü iletken küreler, dışarıdan bakıldığında tüm yükü merkezinde toplanmış noktasal bir yük gibi davranır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 259 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!