Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 260

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 260 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 260

IV. Yüklü ve Şekli Düzgün Olmayan Bir İletkenin Elektrik Alan Çizgileri

Herhangi bir şekildeki iletken cisme elektrik yükü verildiğinde bu yükün iletken yüzeyine dağılımı, Görsel 6.35 a’daki gibidir yani düzgün değildir. Yükler, iletkenin sivri kısımlarında daha yoğundur. Yüklerin bu dağılımına göre iletkenin elektrik alan çizgileri Görsel 6.35 b’deki gibi olur. Çizgilerin dağılımında simetri yoktur. Çizgiler, iletkenin sivri tarafında daha sıkışıktır. Her çizginin ucu yine iletkenin yüzeyin- dedir ve eğer iletken yalıtılmışsa çizgilerin diğer ucu da sonsuzdadır. Ayrıca her çizgi iletken yüzeyine diktir. İletkenlerde yüklerinin sivri uçlardan kaçması ya da iletkenin sivri ucunun elektriği çekmesi, bu uçlarda yük yoğunluğunun büyük olmasından kaynaklanır. Bu nedenle paratonerler (yıldırımsavarlar), sivri metal çubuklardan yapılır.

6.1.5. Cisimleri Elektrikle Yükleme Yolları

Cisimleri elektrik yüküyle yüklemenin çeşitli yolları vardır. Bu yollar; sürtünme, yüklü bir cisme değme, yüklenmiş olan bir cisimle etkileme, basınç uygulama, ısıtma, ışık altında tutma vb. olarak sıralanabilir. Biz bunlardan ilk üçünü inceleyeceğiz. Diğerlerini ileriki yılların fizik dersinde yeri geldikçe göreceğiz.

• Cisimlerin Sürtünmeyle Yüklenmesi
Başlangıçta nötr olan iki cisim birbirine sürtülünce cisimlerden birinden kopan elektronlar diğerine geçer. Elektron veren cisim pozitif yüklenirken diğer cisim aynı miktarda negatif yüklenir.

Birbirine sürtülen cisimlerden hangisinin pozitif, hangisinin negatif yükle yükleneceği, onların elektron verme eğilimine bağlıdır. Bu eğilim Triboelektrik Seri denilen veri tablosuna bakarak anlaşılabilir. Buna bir örnek olmak üzere Tablo 6.5’te bazı malzemeler elektron verme eğilimine göre sıralanmıştır. Tablodaki malzemelerin elektron verme eğilimi, aşağıdan yukarıya doğru artmaktadır. Örneğin cam çubuk ipek kumaşa sürtüldüğünde (Görsel 6.36) cam pozitif yüklenirken ipek negatif yüklenir. Çünkü Tablo 6.5’e göre camın elektron verme eğilimi ipeğinkinden fazladır. Yine aynı tabloya göre yünün elektron verme eğilimi bakırın- kinden fazladır. Bu nedenle yalıtkan saplı bir bakır çubuk yün kumaşla ovulduğunda bakır negatif, yün pozitif yüklenir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 260 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!