Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 261

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 261 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 261

• Cisimlerin Etkiyle Yüklenmesi

Yalıtkan saplı, A ve B gibi iki iletken küreyi göz önüne alalım. A küresi pozitif yüklü, B küresi yüksüz olsun. Başlangıçta bu küreler, Görsel 6.37 ve 6.38’deki gibi birbirlerine etkide bulunamayacak uzaklıkta bulunsun. Elektriksel etkileşmeyi anlatabilmek için yüklü A küresinin alan çizgilerinden bazılarını Görsel 6.39’daki gibi çizelim. Yüksüz B küresini yalıtkan sapından tutarak A küresinin yakınına getirdiğimizi ve ona değdirmeden yakınında tuttuğumuzu düşünelim. B küresini A küresinin yakınına getirmekle, A küresindeki yüklerin elektrik alanı, B küresinin yapısındaki yüklere kuvvet uygulayacak ve B’deki serbest elektronların A’ya doğru ötelenmesine neden olacaktır. A küresinin yüzeyinden çıkıp başlangıçta sonsuza uzanan elektrik alan çizgileri, B küresindeki elektronlara varmak için B küresine doğru yönelir. Ancak hepsi değil, bir kısmı B küresine değer ve çizgilerin yüzeye değdiği noktada elektronlar yüzeye çıkar. Yüzeye çıkan elektronların yerinde hemen pozitif yükler yani elektron boşlukları belirir. Bu boşluklar komşu elektronlar tarafından doldurulur. Onların bıraktığı boşlukları da diğer komşu elektronlar doldurur. Böylece elektron boşluğu kürenin karşı yüzüne doğru ilerler. Sonuçta B küresinin A küresine bakan yüzü negatif, bunun tam karşısı ise pozitif yüklenir (Görsel 6.39). A ve B küreleri arasındaki uzaklık değiştirilmediği sürece kürelerin bu yük durumu değişmez.

B küresinin A’dan bağımsız olarak yüklü kalması istenirse A küresi uzaklaştırılmadan B küresi Görsel 6.40’daki gibi topraklanır. Parmağımızı B küresine değdirdiğimizde vücudumuzdaki elektronlar, B küresindeki negatif yükler tarafından itilir, A ve B’deki pozitif yükler tarafından çekilir. A ile B’den oluşan sistemdeki pozitif yükler, negatif yüklerden daha fazla olduğundan vücudumuzdaki elektronlara etkiyen toplam çekme kuvveti, toplam itme kuvvetinden büyüktür. Bunun sonucu olarak da vücudumuzdan B’ye elektronlar gelir ve bunlar B’deki pozitif yükleri nötrleştirir. B’nin üzerinde sadece negatif yükler kalır. Parmağımızı B küresine değdirip çektikten sonra A küresini sistemden uzaklaştırırsak B’deki negatif yükler yüzeye dağılır ve böylece B küresi negatif yüklü olarak kalır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 261 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!