Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 262

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 262 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 262

• Nötr Bir Cismin Yüklü Bir Cisme Değdirilerek Yüklenmesi

Yine bir önceki sayfada sözü edilen A ve B kürelerini ele alalım. Yüksüz B küresi, pozitif yüklü A küresine değdirilmek üzere yaklaştırılırken B küresindeki yük dağılımı yine Görsel 6.39’daki gibi olacaktır. B küresi A’ya değdirilince B’ye isabet eden alan çizgilerinin uçlarındaki pozitif ve negatif yükler birbirini nötrleştirir. Sonuçta iki kürenin üzerinde de Görsel 6.41 a’daki gibi pozitif yükler kalır. Tam bu durumda küreler, yalıtkan saplarından tutularak birbirinden uzaklaştırılırsa Görsel 6.41 b ve c’deki gibi pozitif yüklü iki cisim elde edilmiş olur.

Görüldüğü gibi değmeyle yüklenmede cisimler birbirine değene kadar etkiyle yüklenme söz konusudur. Değmeyle yüklenme iletken maddeler için geçerlidir ve şu özelliklere sahiptir:
• Birbirine değdirilen iletken cisimler geometrik boyutları bakımından özdeş ise başlangıçtaki net yük, değme sonucunda cisimler arasında eşit bölüşülür.
• Değdirilen cisimler, ele aldığımız örnekteki gibi iletken kürelerse başlangıçtaki net yük, küreler arasında, kürelerin yarıçaplarıyla doğru orantılı olarak bölüşülür.
• Değmeyle yüklenme sırasındaki olaylar ve yüklenmenin sonucu, iletkenlerin madde türüne bağlı değildir.
• Yüklü bir iletken, içi boş bir iletkene içten değdirilirse tüm yükünü değdirildiği cisme verir. Bunun için yeterli koşul, içi boş iletkenin iç yüzeyinin yüklü cismi tümüyle çevrelemesidir (Bu olayın açıklanışı aşağıdaki gibidir.).
Görsel 6.42 a’daki K küresi M’ye içten değdirilmek üzere M küresinin içine sarkıtılınca K küresinin elektrik alan çizgilerinin hepsi M küresinin iç yüzeyine ulaşır (Görsel 6.42 b) ve böylece M küresinin iç yüzeyi, K küresinin elektrik alanının etkisiyle K’deki pozitif yükler kadar negatif yüklenir. M’nin iç yüzeyine çıkan her negatif yüke karşılık dış yüzeyde bir pozitif yük belirir. K küresi M’nin iç yüzeyine değdirilince her iki küre de iletken olduğu için M’nin iç yüzeyindeki negatif yük K’ye gelir ve K’yi nötrleştirir. Sonuçta hem K küresi hem de M’nin iç yüzeyi yüksüz; fakat M’nin dış yüzeyi K’nin başlangıçtaki yükü kadar pozitif yüklü olur. Sonuç, K’nin tüm yükünün M’ye geçmesi şeklindedir (Görsel 6.42 c).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 262 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fizik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!